Live Sport Emotions
Aprendre fent esport, créixer en tots els àmbits i, sobretot, passar-ho bé. Aquest és el triple repte amb el que neix el Campus d’Estiu Live Sport Emotions impulsat, i organitzat per l’àrbitre internacional de futbol Xavier Estrada i per Felip Ortiz, ex porter del Barça B i Nàstic, entre altres, i el seu germà, Xavi Ortiz, amb una àmplia experiència en el futbol de categoria estatal. Es tracta d’un campus pioner de multiesport, amb un programa específic de tecnificació de futbol i que està dissenyat no només per desenvolupar les capacitats físiques i esportives dels nens i nenes, sinó també, i de forma molt especial, per potenciar les psíquiques, cognitives i emocionals. Durant les cinc setmanes (torns) de durada, el campus comptarà també amb la presència d’alguns esportistes de primer nivell, que aportaran la seva experiència i els seus coneixements als participants.

L’àrbitre internacional Xavier Estrada i els germans Felip i Xavi Ortiz posen en marxa un Campus d’Estiu pioner a les Terres de Lleida basat en el multiesport, el futbol i les emocions


S’aplicaran i es plasmaran moltes de les activitats que ja es duen a terme amb èxit en diferents escoles de Lleida a través del programa d’Esport i Emocions dissenyat pel mateix Xavier Estrada i que compta amb l’aval i el suport de la Universitat de Lleida.

En el Campus es realitzarà mitjançant multiesport de 4 a 17 anys, practicant disciplines com el futbol, el futbol sala, el bàsquet, el tennis, el pàdel, l’handbol o estones de piscina, a més a més hi haurà un programa de tecnificació només de futbol i adreçat únicament a joves de 12 a 17 anys, edats en les que ja es pot treballar d’una forma específica en un esport en concret.

També s’ha dissenyat un contingut adaptat a les edats dels nens des dels més petits fins als més grans, amb jocs adaptats pensats per estimular, també, la part sensorial en un etapa de la vida clau pel que fa al seu creixement i desenvolupament.

A partir dels 4 anys, i per aquells que no facin el pla de perfeccionament de futbol (de 12 a 17 anys), també s’ha previst un variat pla multiesport per nivells, habilitats i aptituds adaptat a cada participant, per tal que es pugui gaudir i aprendre al màxim.

Així mateix, i a partir de situacions de partit o de competició, es treballarà i es facilitaran algunes eines per aconseguir que els joves tinguin la màxima destresa possible a l’hora de solucionar conflictes i de prendre decisions importants en contexts reals. “Això suposa passar d’un paradigma on s’entrena de forma analítica, és a dir, on només es té en compte el gest tècnic, a un paradigma sistèmic més global, on l’aprenentatge s’integra en el context en el que jugues, pel sistema, per les normes, per la disposició dels dos equips o per les instruccions que reps”, assenyalen els organitzadors.


En definitiva, continuen, es tracta “d’ajudar-los a saber pensar i decidir de la forma correcta fent allò que més els hi agrada, i també d’aprendre a gestionar l’estrès, els nervis, la relació amb els companys, els entrenadors o els àrbitres, com també els moments d’alegria i de frustració. Es tracta, al cap i a la fi, d’aprendre a controlar les emocions, i que tot plegat els serveixi de cara al futur, no només a nivell esportiu, sinó també en l’àmbit personal, en el dels estudis o en el professional”.

Un altre aspecte clau, com diu Estrada, “és intentar que mantinguin l’atenció i la concentració, fet que afavoreix la memòria i et porta de forma directa a l’aprenentatge. Està demostrat com la neurociència ajuda de forma molt positiva en tot aquest procés i en la manera correcta de com el nostre cervell aprèn a través de l’esport”.

Una altra de les novetats és que es vol involucrar els pares, i cada divendres (darrer dia dels torns), se’ls farà una petita explicació de tot allò que han fet els nens durant la setmana, les activitats i la metodologia emprada, amb l’objectiu de saber quina percepció tenen del campus.

Una sortida de final de campus, per aquells que ho desitgin, a algun lloc especial o icònic de Catalunya també és una altra de les opcions que s’oferirà als participants del Campus.

Un dels reptes és, segons expliquen els organitzadors, que els nens i nenes “aprenguin i, sobretot, que es motivin, que tinguin curiositat, i que s’ho passin molt i molt bé. Intentarem que cada dia acabin amb ganes de tornar l’endemà”.


L’experiència dins l’esport d’elit o en categories professionals de l’equip organitzatiu fa que aquest consideri que “l’entrenament, el perfeccionament i l’aprenentatge en general han d’anar, avui en dia, molt més enllà dels treballs tradicionals i de passar cinc hores darrera una pilota o entrenar només pel fet d’entrenar”

És per això que, com explica el mateix Xavier Estrada, “intentarem aportar eines noves a totes les activitats i xerrades, perquè els nois i noies siguin conscients d’allò que fan i de per què ho fan. Són exercicis i experiències adaptades a la seva edat, al seu nivell, a les seves aptituds i a la seva edat madurativa”. En aquest sentit, Estrada avança que “es tracta de petites eines i trucs que els poden servir de cara al futur, tant en l’àmbit esportiu com en el personal, a l’hora de gestionar les emocions, fent-ho tot amb la màxima qualitat possible”, admet Estrada, que l’any passat va ser escollit millor àrbitre de Primera Divisió.